Wist u dat u voor uw onderneming zeer interessante subsidies kan genieten voor gespecialiseerd advies of opleidingen? Voorwaarde is dat uw onderneming een KMO is, die gevestigd is in het Vlaams gewest en dat u beroep doet op een daartoe geregistreerde dienstverlener. Deze subsidie is gekend als de KMO-portefeuille.

De KMO-portefeuille werd op 1 april 2016 ingrijpend hervormd. De hoogte van de subsidie werd aanzienlijk opgetrokken en er zijn geen afzonderlijke plafonds meer voor opleiding en advies. Concreet kunnen kleine ondernemingen nu elk jaar 10.000 EUR subsidie ontvangen via de KMO-portefeuille, middelgrote ondernemingen zelfs 15.000 EUR. De onderneming kan daarbij vrij kiezen tussen advies en/of opleiding. Voor kleine ondernemingen is er een tussenkomst van 40 % in de kosten, voor middelgrote ondernemingen is dat 30 %.

Uw dossierbeheerder helpt u graag verder met de criteria om te bepalen of u een kleine of middelgrote onderneming bent.

Bofidi is geregistreerd als dienstverlener, en dit op basis van een onafhankelijke audit volgens de KMO-norm. Daardoor kan u voor verschillende diensten die wij u aanbieden genieten van deze subsidie (let op: boekhouding, wettelijk verplichte adviezen en regelmatig terugkerende, “gewone” adviezen komen niet in aanmerking).

Een aantal voorbeelden van situaties waarbij het advies meestal subsidiegerechtigd is:

  • Oprichting, uitbreiding of herstructurering van een buitenlandse vestiging
  • De overname van een bedrijf of handelsfonds
  • U wil graag een regeling uitwerken die toelaat dat uw kinderen in de onderneming kunnen toetreden of uw onderneming kunnen overnemen
  • U wil graag een businessplan uitwerken
  • Uw bedrijf is toe aan een reorganisatie (fusie, splitsing,…)
  • U wil uw bedrijf graag verkopen
  • Nieuwe vennoten willen toetreden, of u wenst de bestaande bestuurdersstructuur te heroriënteren
  • Financiële reorganisatie
  • Maatregelen om de continuïteit te verzekeren
  • Investeringsanalyses en haalbaarheidsstudies

Laat ons zo snel mogelijk iets weten als u denkt in aanmerking te komen voor deze subsidie bij het advies dat u van Bofidi wenst. Een subsidieaanvraag moet immers ten laatste zijn ingediend 14 dagen na de startdatum van het advies. Ook als u twijfelt of vragen heeft over deze subsidie, aarzel niet om met ons contact op te nemen.

Alle details kan u nalezen op de site van het Agentschap Innoveren & Ondernemen. Voor een concrete subsidieaanvraag helpt Bofidi u graag verder.

"Goed advies heeft zijn waarde en is ook waardevol. Dankzij de tussenkomst van de overheid wordt dit vandaag voor iedereen betaalbaar."


SF

Heleen Vandekerckhove
Vennoot Bofidi kempen